dinsdag 28 december 2010

Relatie


Zo rond de jaarwisseling is het gebruikelijk om terug te kijken naar het afgelopen jaar en vooruit te blikken naar het jaar dat komen gaat. Als wij de gebeurtenissen uit 2010 in ogenschouw nemen zien wij qua aandacht een rode draad, die in één woord kan worden samengevat en dat is: relatie.

Als wij allereerst denken aan een liefdesband mogen Yolante en Wesley niet onbesproken blijven. Een sprookjeshuwelijk, waarbij de moeder van Jan Smit Yolante overigens als de heks beschouwd, maar dat terzijde. Het dappere sn(e)ijdertje is nu toch haar petit prince. Over prinsen gesproken; William heeft eindelijk Kate ten huwelijk gevraagd. Dat heeft wel erg lang geduurd; de meeste showbizzkoppels en filmsterren hebben in die jaren al twee huwelijken versleten. Een uitzondering is de 84-jarige Hugh Hefner. Die is pas aan zijn derde huwelijk toe en wel met een 24-jarige pin-up. Zij heeft in haar jeugd vast een opa gemist. Het via draagmoederschap gekregen kind van de 63-jarige Elton John en zijn partner heeft dit probleem niet; hij komt al bij twee opa's in huis.

Zorgde eerst de opkomst van de mobiele telefoon voor de toename van contacten, nu hebben wij de stormachtige ontwikkeling gezien van Hyves, Facebook en Twitter. Je weet nu precies wanneer de politicus, wiens tweets je volgt, naar de film gaat of met een "twexit" gaat slapen. Wij weten steeds meer van elkaar. Even "googelen" en de informatie verschijnt op het scherm van de computer. Een relatie zoeken via het net is ook geen taboe meer en het lijkt of er inmiddels meer datingsites dan singles zijn.

Wij zien ook dat het ernstig mis kan gaan als het om relaties gaat. Misbruik ontstaat vaak als er in de jeugd van de daders ook wat is misgegaan. Bijna alle TBS'ers komen uit gebroken gezinnen. Misschien toch niet zo gek dat Kate even de kat uit de boom wilde kijken met Prins William.... De werkelijkheid is er voor velen één die maar beter kan worden ontvlucht. Bijvoorbeeld door een film te bekijken en je onder te dompelen in een fantasiewereld. Zo hebben alle kerstfilms een happy end, behalve Home Alone 4 waarin je als kijker begint te verlangen naar een afloop waarbij de boeven het vervelende jochie eindelijk eens te grazen nemen.

Eigenlijk draait het hele leven om relaties, dus of wij nu terug- of vooruitkijken en naar welk jaar dan ook, de rode draad blijft aanwezig. Misschien is de Elfstedentocht een uitzondering. Dat gaat over heroïek, het doorzettingsvermogen van het individu en afzien. Gelukkig, eindelijk iets gevonden zonder een link met relatie(s). Als ik met familie en vrienden naar de tocht der tochten ga kijken, die hopelijk in 2011 wordt verreden, zal ik daar met hen gezellig op toosten.

Graag wens ik al mijn relaties folle lok en seine in 2011!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten