vrijdag 15 oktober 2010

Een nieuw kabinet in crisistijd


Eindelijk is het er dan, het nieuwe kabinet. Voor de komst is het al verguisd en het wordt niet alleen door de PVV, maar ook door relatief veel CDA'ers en een deel van de VVD gedoogd. De twijfels zijn begrijpelijk; tenslotte is Wilders af en toe een ongeleid projectiel, dat zomaar kan ontploffen. De dresscode voor de kabinetsleden is het kogelvrije vest, want Geert vuurt met scherp.

Het is aardig om te zien welke krachten dit kabinet in balans zullen houden. De linkse partijen zouden het liefst een snelle val van het kabinet willen zien, maar realiseren zich dat dit Wilders wel eens ernstig in de kaart kan spelen en het vooruitzicht van de PVV als grootste partij is geen lokkend perspectief. De PvdA staat in de peilingen niet erg florissant en Cohen zal dus wachten met de frontale aanval totdat hij denkt van de verkiezingen beter te worden.

De VVD levert voor het eerst een premier en zal hiervan zo lang mogelijk willen profiteren. Als het CDA kort na de totstandkoming van deze regering de stekker uit het kabinet trekt zal dit het einde van Maxime Verhagen en zijn steunpilaren betekenen, waardoor het CDA mogelijk in een leiderschapscrisis en richtingenstrijd terecht zal komen.

Het probleem van de oppositie is dat het regeerakkoord wellicht op sommige punten te bestrijden is, maar veel maatregelen zijn noodzakelijk en werden door hen in de verkiezingscampagnes ook gezien als een optie om de crisis het hoofd te bieden. Het nu niet steunen van voorstellen van het nieuwe kabinet waar je eigenlijk voor bent, is niet erg geloofwaardig.

De partij die het kabinet ten val brengt zal het verwijt krijgen dat men het landsbelang niet dient, maar alleen het eigenbelang voor ogen heeft. Dat kan stemmen kosten. Ook zullen de meeste kiezers wel eens thuis kunnen blijven als er snel nieuwe verkiezingen komen en dat speelt mogelijk de PVV weer extra in de kaart.

Alhoewel er veel twijfels bestaan over de levensduur van dit nieuwe kabinet, zou het wel eens kunnen dat er veel verschillende redenen zijn voor diverse partijen om het toch maar een paar jaar te laten zitten, tenzij een partij van mening is veel te kunnen winnen bij verkiezingen. De tijd zal het leren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten