zaterdag 12 juni 2010

Nooit meer verkiezingen.......


Volgens Plato moet de democratie wel in twisten ten onder gaan, waarna een dictator de macht grijpt. Zijn ideale staatsvorm is dus de aristocratie, met de macht aan de filosofen. Tot jongstleden woensdagavond 9 juni 19.00 uur was ik het met hem oneens. Bijna zeven uur later, had hij mij overtuigd.

Door een obscure lobbygroep is betoogd dat de stemcomputer niet zou deugen in bepaalde omstandigheden. Volgens mij is het waarschijnlijker dat Andorra wereldkampioen voetbal wordt, dan dat ernstige manipulatie of privacygebrek bij het stemmen via de computer aan de orde is. Is het geweldige alternatief dan het geheel waterdichte gebruik van het potlood, waarbij het dan onmogelijk is om te manipuleren? Kun je als slechtwillend stembureaulid hiermee blanco stembiljetten niet alsnog rood kleuren of biljetten door meer hokjes in te kleuren ongeldig maken of geen stemkaarten met formulieren laten verdwijnen? Enfin het is een geweldige zaak dat wij het oude vertrouwde rode potlood weer hanteren. Als je een piepkleine camera, zo groot als een spijker in het stemhokje plaatst (dankzij de affaire Edwin de Roy van Zuydewijn/pinses Margarita weten wij dat deze bestaat), kun je zonder dat iemand het in de gaten heeft constateren, dat alles helemaal volgens de regels en met waterdichte privacybescherming verloopt.

Tot zover gaat dus alles goed, maar dan als het stembureau sluit om zeven uur... Alleen het uitvouwen van de formulieren kost al anderhalf uur en dan is er nog niets geteld. Gelukkig zijn wij als stembureauleden pas om zeven uur 's morgens begonnen, dus om half negen 's avonds is iedereen nog lekker fris. Er zijn 1081 stemmen in ons stembureau uitgebracht, dus na de urenlange telling komen wij om half twaalf tot de conclusie dat er iets mis is als 1078 stembiljetten worden geteld. Het papier is niet van een geweldige kwaliteit, maar dat het nu in een dag vergaat, lijkt niet erg waarschijnlijk. Opnieuw tellen dus en ja hoor, het lek komt boven. Jan Peter Balkenende heeft drie stemmen meer dan in eerste instantie gedacht. Gelukkig dat deze omissie wordt getraceerd, want voor hetzelfde geld treedt hij af in verband met dit ernstige gemis aan steun. Later blijkt dat deze drie stemmen voor hem toch niet de doorslag hebben gegeven want hij geeft alsnog de pijp aan Maarten, correctie, Maxime.

Op ons tandvlees, na het invullen van de administratie, die omvangrijker is dan het oeuvre dat Harry Mulisch ooit zal nalaten, komen wij tegen één uur 's nachts aan in het gemeentehuis waar wij horen dat men in de helft van het aantal stembureaus in Opsterland nog aan het tellen is. Pas om vier uur, als het al weer daagt in het oosten, is iedereen letterlijk en figuurlijk uitgeteld.

Kunt u zich voorstellen dat ik met angst en beven aan de volgende verkiezingen denk? Snapt u mijn plotselinge sympathie voor Plato? Het maakt mij niets uit wat voor een kabinet er komt, ALS HET MAAR VIER JAAR BLIJFT ZITTEN! In augustus van dit jaar hoop ik 50 te worden. Weet u wat ik voor mijn verjaardag vraag....? Een stemcomputer!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten