zaterdag 6 januari 2024

DE AMBULANCE-ACTIE VAN OKSANA


“Het zou erg fijn zijn als jullie de ambulance naar Oekraïne zouden willen brengen”, zei Oksana Oysyenko tegen ons. Dat hadden mijn echtgenote Eskea en ik niet echt verwacht maar nadat wij inmiddels al drie keer naar Oekraïne waren gereden om spullen te brengen en om namens de gemeente Opsterland twee afgeschreven maar technisch nog zeer goede auto’s te schenken aan een door de oorlog zwaar getroffen Oekraïense gemeente, waren wij een beetje ervaringsdeskundigen geworden. 

Oksana is kort na het begin van de oorlog gevlucht met haar kinderen en kwam terecht in Opsterland. Haar echtgenoot werkt als vrijwilliger in een opvangcentrum in Oekraïne waar slachtoffers uit oorlogsgebieden veilig kunnen worden opgevangen. Sommigen zijn echter zodanig gewond of gehandicapt geraakt dat vervoer met een gewone auto niet mogelijk is. Daarom was Oksana al in juni met een prachtig initiatief gestart om geld bij elkaar te brengen en een tweedehands ambulance aan te schaffen. De Oekraïense gemeenschap in Opsterland is heel actief geweest om met diverse acties geld bijeen te brengen en onder andere via de steunactiewebsite hebben vele donateurs met kleinere en grotere bedragen geholpen om het doel snel te kunnen halen. Welzijnsorganisatie Code Hans en de gemeente Opsterland hebben de actie actief gefaciliteerd. Van de opbrengst werd de auto gekocht maar ook werden hiervan medische hulpmiddelen aangeschaft (en geschonken) omdat daar ook veel behoefte aan is en dit mooi in de ambulance kon worden meegenomen. 

Hulde aan allen die zich hebben ingezet om de actie tot een succes te maken maar tragisch dat het nodig is. Inmiddels hebben door de oorlog al meer dan 70.000 Oekraïense soldaten het leven verloren en er zijn daarnaast nog duizenden burgers omgekomen. Het aantal gewonden ligt nog veel hoger. De actie stopt dan ook niet met de ambulance maar gaat door. Vele oorlogsslachtoffers hebben te maken met geamputeerde ledematen en andere handicaps waardoor revalidatie noodzakelijk is. De hiervoor benodigde apparatuur ontbreekt of er is niet genoeg. Elke donatie is dus nog steeds meer dan welkom.

De overdracht van de ambulance was in Slowakije, dichtbij de Oekraïense grens. Daar ontmoetten wij Oksana Osynpenko (mocht u zich afvragen elke vrouw in Oekraïne Oksana heet, dat is niet het geval maar de naam komt vaker voor) in een kerk die intensief betrokken is bij de hulpverlening aan Oekraïne. Het was een korte kennismaking die veel indruk maakte. Wij beseffen niet wat het is om in een land te leven waar je elke dag met de oorlog wordt geconfronteerd. Of je nu nabij het front woont of niet. Iedereen kent wel iemand in zijn of haar nabijheid die is omgekomen. Oksana schonk ons een Oekraïense vlag (zie foto) met handtekeningen van soldaten die naar het front zijn gegaan en waarvan inmiddels de helft is omgekomen. Door de verstreken tijd en de situatie in Gaza is er wat minder aandacht in de media voor de oorlog in Oekraïne maar het leed is niet afgenomen. Sterker nog, de toestand wordt steeds slechter. Fantastisch dat de organisatie “De Friese Rijders” deze winter 100.000 bananendozen wil vullen met levensmiddelen en wil vervoeren naar Oekraïne.Ook de actie van De Friese Rijders is begonnen in Opsterland. Het is mooi dat betrokken inwoners, onze vluchtelingen, kerken, scholen, welzijnsorganisaties en vele anderen uit onze gemeente, bereid zijn om hulp te bieden aan hen die in nood zijn. Graag verwijs ik u naar de link hieronder:

https://steunactie.nl/actie/actie-ambulance-oekraine/-21477

Doet u mee of blijft u meedoen? Uw steun is onontbeerlijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten