maandag 22 maart 2010
Coalitievorming
Na de verkiezingen volgt de formatie. De grootste partij (OB) had Han Hage gevraagd om als informateur op te treden. Hij heeft met iedere partij gesproken en onze ervaring is dat daarbij werden de juiste vragen gesteld met respect voor onze inbreng, waarop terecht niet inhoudelijk is ingegaan. Afgelopen maandagavond kwam de informateur met zijn advies naar buiten; hij acht een college bestaande uit de partijen OB, CDA en ChristenUnie het meest wenselijk. Dat is een historisch advies. Ten eerste omdat wij in Opsterland nog nooit deel uitmaakten van het college en ten tweede omdat de PvdA niet zal deelnemen als de hiervoor genoemde coalitie wordt gevormd.
Voor mij persoonlijk is het ook nogal wat als de ChristenUnie deel gaat uitmaken van het college. Inmiddels ben ik reeds meer dan 25 jaar werkzaam bij hetzelfde expertisebureau (nu na de naamswijziging van afgelopen 1 januari DEKRA). De laatste 20 jaar in een managementfunctie en ook nog als schade-expert. Het is een prachtige job waarin je nog elke dag leert en brede ervaring opdoet. Toch trekt de politiek en met name het bestuurlijke. Het is mooi als je uitvoering mag geven aan beleid waarbij je de leefomgeving, de schepping, een beetje mooier mag maken. Gezien de komende bezuinigingen zal het ambitieniveau wellicht wat bescheiden moeten zijn, maar er zijn ook immateriƫle zaken waarin je als Christelijke partij het verschil kunt maken.
Na op 16-jarige leeftijd politiek actief te zijn geworden, lijkt het nu te kunnen resulteren in een wethouderschap. Dat is een bijzondere uitdaging en ook een grote verantwoordelijkheid. Als raadslid is het soms gemakkelijk om aan te geven waar het college anders en beter had moeten acteren, maar nu laat het zich aanzien dat ik moet gaan bewijzen dat daadwerkelijk op bepaalde punten verbeteringen mogelijk zijn. Dat zal niet altijd eenvoudig zijn, maar die opdracht neem ik graag op mij. Daarbij hoop en bid ik om veel wijsheid en zegen. Je afhankelijk weten is van groot belang.
De onderhandelingen starten spoedig en wij verwachten een goed resultaat waarmee alle coalitiepartijen goed zullen kunnen leven, gezien de inhoud van de programma's. Daarnaast hopen wij ook dat de niet-coalitiepartijen ons een faire kans zullen geven. Samen naar een nog mooier Opsterland!
zondag 7 maart 2010
Dankbaarheid
De verkiezingen voor de gemeenteraad zijn weer achter de rug en met het resultaat mogen wij tevreden zijn. Dank aan alle kiezers die ons hun vertrouwen hebben geschonken. Bijna hadden wij een derde zetel behaald, maar helaas kwamen wij daar net wat stemmen voor tekort. Nu maar afwachten wat de college-onderhandelingen zullen brengen. Als wij voldoende eigen punten mogen inbrengen, willen wij graag deelnemen aan het college. Binnenkort zal blijken of het een optie is.
Dankbaar zijn wij ook voor de afloop van het ongeval van zondagmiddag 28 februari waarbij onze zoon Job en schoondochter Wieke betrokken waren. Gezien het hoofdletsel van Wieke zal zij nog wel even nodig hebben om weer de oude te worden, maar er is geen blijvende schade ontstaan en daar zijn wij uitermate blij mee! Nu moet er voor een andere auto worden gespaard. Zij zoeken een zeer veilig model, wat mij na de traumatische ervaring wel logisch lijkt. Aangezien al het spaargeld in de nu total loss verklaarde auto was gestoken, zoeken zij sponsoren. Mocht u wat kunnen missen dan zou dat geweldig zijn. Uw gift is dan meer dan welkom op nummer 3939248 ten name van R.Jonkman en/of E.C. Jonkman-Bijloo o.v.v. auto Job en Wieke.
maandag 1 maart 2010
Politiek en relativering
Het is de nachtmerrie voor iedere ouder. Op zondagmiddag belt je zoon in paniek op dat hij en zijn vrouw een auto-ongeluk hebben gehad. Als ouders snel je naar de plek van het ongeval en je treft je ontredderde kind aan die pijn heeft en ernstig bezorgd bij een vernielde auto staat waarin zijn echtgenote, onze schoondochter, bloedend vastzit. Een film begint zich af te draaien.
Politie, ambulances en de brandweer komen ter plaatse. Voor je gevoel heeft dit lang geduurd, maar als men er is wordt er door alle hulpdiensten uitstekend werk geleverd. Voorbijgangers hadden al eerder eerste hulp verleend en het wordt door de professionals overgenomen. Ook bekommert men zich over de inzittenden van de andere auto die bij het ongeluk betrokken is. Pas later realiseer je je dat zij er ook nog waren. Gelukkig was het met hen goed afgelopen.
Onze schoondochter heeft een hersenschudding, kneuzingen en een gat in haar hoofd. Onze zoon alleen lichte kneuzingen; zij zijn er goed afgekomen. Het had anders kunnen lopen, gezien de kracht van de aanrijding. God zij dank dus voor deze afloop. De vier weken geleden gekochte auto, gekocht van het laatste spaargeld en alleen WA-verzekerd, is total loss, maar dat is natuurlijk maar bijzaak.
Ging na het ongeval alles helemaal goed? Bijna wel. Een paar dingen leverden echter toch wel wat frustratie op. Zo is het niet erg handig van ambulancebroeders om bij aankomst op de plek van het ongeval een bekende enthousiast te begroeten en beleefdheden uit te wisselen voordat men hulp gaat bieden aan een bloedend slachtoffer, dat vast in een auto zit. Agressie jegens hulpdiensten is uit den boze (dat komt helaas te veel voor), maar men moet zich wel kunnen inleven in de gemoedstoestand van de betrokkenen. In ziekenhuis Nij Smellinghe acteert en reageert bij de Spoedeisende Hulp een overigens kundige hoofdverpleegster zo chagrijnig en kortaf, dat dit alleen al een reden is om te hopen dat je nooit op deze afdeling terecht zult komen.
Zelf ben ik betrokken bij de opleiding van hulpverleners, die kort na traumatische ervaringen van slachtoffers ter plaatse komen. Tijdens de opleiding wordt er constant op gehamerd dat inlevingsvermogen heel belangrijk is. Wees professioneel, maar ga je werk nooit als routine zien en blijf correct, ook al worden in jouw ogen wellicht onnodige of domme vragen gesteld.
Voor alle helderheid, hulde aan alle vriendelijke en betrokken hulpverleners! Dit geldt voor de Politie Smallingerland/Opsterland, de Brandweer Opsterland, de ambulancediensten en de voorbijgangers, die net als Barmhartige Samaritaan niet langsliepen of -reden, maar stopten. Ook veel respect voor de artsen en het uiterst vriendelijk (niet-leidinggevend) verpleegkundig personeel van Nij Smellinghe.
Eind goed, al goed dus. Zit er ook nog een politieke kant aan deze zaak? Inderdaad, het ongeval vond plaats op de kruising van de Butewei en de N381 in Opsterland. Er zijn plannen om de N381 tussen Drachten en Donkerbroek veiliger te maken. U kunt zich voorstellen dat onze steun hiervoor als ChristenUniefractie door dit ongeluk alleen maar groter is geworden. Gelukkig hebben alle partijen veiligheid hoog in het vaandel staan, dus maakt het mij op dat punt niet uit welke partij u steunt. U ziet, na sommige gebeurtenissen wordt alles relatief, zelfs de politiek....
Zie ook:
http://www.waldnet.nl/wn/nieuws/28123/Twee_gewonden_bij_ongeval_Ureterp.html
http://www.flitsnieuws.nl/nieuws/?content=detail&id=8095
Abonneren op:
Posts (Atom)